dimarts, 7 de març de 2017

8 de març: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Demà és 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i per aquest motiu, des de la revista digital ASF, volem reinvindicar el paper de la dona al llarg de la història. Hem escollit algunes dones importants en diferents àmbits i us exposem quina és la seva aportació en la humanitat. 


Rosa Parks es va convertir en una persona històrica quan l'1 de desembre del 1955, a la localitat de Montgomery (Alabama), es va negar a obeir l'ordre de James Blake, un conductor d'autobús, d'asseure's a la part del darrere del vehicle per tal de deixar lloc per als blancs (un mandat de les lleis Jim Crow). Parks va seure a la primera filera de la part posterior de l'autobús, a la secció específicament indicada per als blancs. Va ser arrestada, jutjada i sentenciada per la seva actitud, a més de desobeir un encarregat oficial.
La nit següent, cinquanta dels líders de la comunitat afroamericana encapçalats per l'aleshores relativament desconegut, Dr. Martin Luther King, pastor de l'església baptista de Dexter Avenue a la mateixa ciutat de Montgomery, Alabama, es varen reunir per discutir quines serien les properes accions que haurien de ser preses com a reacció a l'arrest de Rosa Parks. El proper pas va ser el boicot del servei de transports públics de Montgomery. Tota la comunitat negra va boicotejar els autobusos públics durant 381 dies. Dotzenes d'autobusos públics varen ser aturats durant mesos fins que la llei que requeria la segregació racial als autobusos públics va ser eliminada. Aquest precís fet va dur a moltes altres protestes contra aquesta segregació.

Resultado de imagen de rosa parks

La nostra conclusió és que va ser important perquè gràcies a ella molta gent va canviar de mentalitat i va lluitar pels seus drets ja que ningú ha de ser discriminat per motius d'ètnia, religió, condició sexual, discapacitat, etc.
Marie Curie va ser una científica polaca de nacionalitat francesa. Va ser la primera persona en rebre 2 premis Nobel, en diferents especialitats: física i química. I la primera dona en ocupar el lloc de professora la Universitat de París i quan va morir va ser enterrada amb honors en el Panteó de París pels seus propis mèrits.
Va néixer a Varsòvia i va estudiar clandestinament a la universitat flotant de Varsòvia. Els seus èxits inclouen el desenvolupament de la teoria de la radioactivitat, tècniques per aïllar isòtops radioactius, i el descobriment de dos elements: el poloni i el radi.
Malauradament, va morir a conseqüència del seu propi descobriment, concretament per una anèmia aplàstica causada per l'exposició a la radiació per guardar tubs d'assaig amb ràdio a les butxaques durant la investigació.


Marie-curie.jpg


Jane Goodall és una de les dones més importants en el món científic. Aquesta dona va néixer a Londres l’any 1934, per tant actualment té 82 anys. El juliol de 1960 va començar a estudiar a la comunitat de ximpanzés de Kasakela, al Parc Nacional de Gombe Stream de Tanzània. Així, va estar molt de temps convivint amb ximpanzés i al llarg dels dies va anar estudiant-los fins que va descobrir que tenien comportaments molt similars als de l’ésser humà. A més, ha estat una activista constant en la lluita en contra del maltractament dels animals o de la destrucció del seu hàbitat natural.Així, l'any 1977 va crear als Estats Units la Jane Goodall Institute for Wildlife Research, Education and Conservation, dedicat a la recerca, educació i conservació dels ximpanzés de l'Àfrica i d'arreu del món. Aquest Institut té projectes d'estudi i conservació a Tanzània, RDC, Sud-àfrica i Senegal Congo, creant una sèrie de santuaris on els ximpanzés orfes, confiscats als caçadors furtius i als comerciants il·legals, són cuidats i protegits. 

JaneGoodallOct10.jpg


Maria Mercè Marçal va ser una poeta, narradora, traductora catalana i editora. Va néixer a Ivars d’Urgell (Lleida) l’any 1952 i malauradament va morir l’any 1998, amb només 45 anys. Va fer servir com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal. És una de les escriptores més importants de la nostra literatura i a més és molt important el paper que fa en el feminisme de l'època ja que publica molts poemes amb les dones com a protagonistes i on en reivindica el seu paper. Així, l'any 1976, any de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona celebrades a la Universitat de Barcelona, Marçal s'integra en el moviment feminista. A partit d'aquest moment, d'una manera o altra col·labora amb iniciatives de signe feminista de tot tipus, i esdevé la veu poètica del moviment. Així escriu versos com els que us deixem a continuació:
A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Resultat d'imatges de maria merce marçal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada