Dia de la dona

Dia de la dona 8 de març
Fet per: Julia Díaz, Andrea Guerrero, Sònia Cabello i Paula Martínez.
Un any més la celebració del dia de la Dona Treballadora serveix per constatar els lents avenços en la lluita per la igualtat de gènere en la societat i en l’empresa. Malgrat els esforços socials i legals que es fan, la realitat mostra que les diferències en les condicions de treball entre dones i homes, així com en les relacions de poder, semblen haver-se assumit com a normals. D’aquí ve la necessitat de jornades com la d’avui per mantenir viva la conscien­ciació sobre aquesta problemàtica.
El paper de la dona en la societat, en els últims anys, ha adquirit una rellevància creixent, associada a la seva cada vegada major i millor formació. Això resulta especialment visible a la universitat, on la presència femenina és cada vegada més alta en quantitat i qualitat, sobretot en algunes carreres científiques en què ja superen els homes. Però aquest talent femení es malgasta per l’elevada marginació laboral que es registra en tots els nivells, inclosos els centres de decisió empresarials i polítics. Les dones ocupen tan sols la quarta part dels càrrecs directius de les empreses espanyoles mitjanes i grans, un percentatge que s’ha mantingut estable l’últim any.
Per què és porta a terme el 8 de març?

El 1975, l'assemblea general de l'ONU va declarar oficialment el 8 de març Dia Internacional de la Dona. Per què aquest dia? L'origen no és gaire clar i existeixen diverses versions. La més versemblant és que va ser un 8 de març de l'any 1857 quan un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions en què treballaven. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets laborals. Diferents moviments es van succeir a partir d'aquesta data.
Es va escollir aquest dia per commemorar un terrible succés que es va produir en 1911. Un incendi en una fàbrica de Nova York que va acabar amb la vida de més de 140 treballadors, la majoria d'ells, dones. Des de 1857, el mes de març s'havia convertit en el mes de les mobilitzacions obreres a Estats Units pels drets de les treballadores. Al març de 1908, més de 15,000 persones van exigir als carrers de Nova York millores salarials, dret al vot per a les dones, reducció de la jornada de treball i condicions laborals més dignes. 

Què és la vaga feminista?
La vaga feminista és una mobilització de caràcter social que tindrà lloc el proper dijous 8 de març i que reivindica la necessitat de promoure canvis per aconseguir la igualtat real de les dones i els homes. És de caràcter social perquè a més d'aturades laborals inclou vaga de les cures i del consum. Culminà amb manifestacions a les principals ciutats espanyoles a la tarda.


Els estudiants poden anar a la vaga? 


El Sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga general estudiantil contra la violència masclista, per sumar-se al "autèntic despertar de milions de dones mobilitzant-nos massivament contra un sistema profundament masclista" expliquen en el comunicat. El seu portaveu, Ana Gracia, explica que a partir de 3º de l'ESO (15 anys) és legal fer vaga sense el permís patern (existeix una sentència del Constitucional). Abans, en Primària i en els primers cursos de l'ESO els pares i mares han de fer constar que autoritzen la vaga arribat el cas. La Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i mares de l'Alumnat (Ceapa) recolza els aturs als centres educatius i reclama polítiques que abordin la igualtat i la desaparició d'estereotips sexistes de les aules i els llibres de text.
..................................................................................................................................................

Al nostre institut també portem a terme el dia de la dona i els alumnes de segon d'ESO hem fet una activitat a Educació Visual i Plàstica i a Matemàtiques que consisteix en donar a conèixer diferents dones matemàtiques que van fer coses importants i no van poder gaudir dels mateixos drets que els homes. Després a plàstica vam escollir a les que consideràvem més rellevants i les vam dibuixar en papers molt grans.




 




Comentaris

Entrades populars