Els gitanos

Els gitanos

Hola, sóc un gitano de 13 anys i us explicaré una mica la història dels gitanos, els seus gustos, les seves tradicions, una mica de tot...
Comencem per la Història:
La paraula gitano apareix per primer cop a les cròniques espanyoles del sXV com una transformació de la paraula original egipcià, perquè es pensaven originalment que venien d'Egipte.
Però, D'on venen realment els gitanos? Els gitanos pertanyen a un poble que vivia originalment al Nord de l'Índia a la regió del Punjab. A començament del sX sortiren les primeres poblacions atravesant tot l'Àsia: Afganistan, Turquia, Armènia, Iran, etc.
Quan arribaren a Espanya? La història del poble gitano comença des de l'entrada del poble en el país ibèric a principis del segle XV fins a l'actualitat.
A quins països viuen els gitanos? Alemanya, Espanya, Albània ,Àustria, Croàcia, Dinamarca, França, Suècia, Grècia, Hongria...
roms, gitanos, egipcis, diferents noms dels gitanos. es denominen gitanos, romanieszíngars, rom, senti o poble gitano i lolarios a una comunitat o ètnia originària del subcontinent indi, que data dels Regnes medis de l'Índia, amb trets culturals comuns encara que amb enormes diferències entre els seus subgrups.
CULTURA GITANA: Tradicionalmentles famílies solen ser nombroses. Per les seves arrels Lolaries solen casar-se joves tan homes com dones. A la boda gitana la virginitat és important en le dones solteres, i Quan aquesta és legitimada sol esser mostrada amb bon recolzament per part de les famíliesmitjançant la prova del mocador.
Abans de la boda gitana, quan un gitano o una gitana es vol casar, primer es fa un pediment gitano, que consisteix en demanar la ma a lfamília de la parella. Des d'aquest moment, els promesos es consideren novis i poden sortir junts, amb bona rebuda pels familiars de las dues parts.
Mentres tant es van preparant els festejos, en els que es realitza la prova del mocador. Si la prova dóna resultat positiu, és motiu de joia i eufòria, per el que els nuvis són aixecats en les espatlles, i els llancen ametlles acaramel·lades, al cop que li canten el Yeli, que és un dels diversos cants d'alborea que canten els gitanos en honor a la promesa.
Algunes bodes solen durar dies, mentres que d'altres resulten més senzilles
El respecte a la mort, i el respecte al dolor de l'individu és molt especial. Per això, si un gitano és mort un familiar sol vestir-se de negre per donar una senyal del seu dolor (luti si altre gitano ho veu, encara que no es coneixin, com mostra de respecte i dolor apaga la música o televisió i igualment ni canten ni ballen.
Els que tenen creença evangelista solen celebrar una cerimònia que es diu "culto", en la que se la ret homenatge a Deu mitjançant cants o danses dites lloances.
La història del poble GITANO és la història d'un viatge. És l'història d'un poble errant marcat per les persecucions, pel menyspreu, però sobretot, marcat pel desconeixement.




Nosaltres els gitanos som molt alegres ens encanta ser feliços i viure en pau...
Hi ha molta gent que diuen es que els gitanos roben molt menteixen maten...
Tot això es mentida i tant que hi han gitanos que roben o maten però no tots es com tot també hi han pallos que roben o moros que maten però no tots...
A nosaltres ens encanta el flamenc es la música que ens agrada mes i ballar també es la nostra passió




Des de els seus origens en el nord-oest de la Índia, ni la data exacta ni els motius del inici del viatge del poble gitano se coneixen amb exactitud.
El terme català "gitano" és una corrupció d'egiptano, aplicat a aquest poble per creure erròniament que procedia d'Egipte. 







Comentaris

Entrades populars