DIA DE LA SALUT!!!


RUBEN ASTORGA    8/05/2018


DIA DE LA SALUT

L´aplec de la salut és celebra primer dilluns després del segon diumenge de maig.És considera la segona festa major de Sabadell i es una de las manifestacions més antigues de la ciutat,amb 300 anys d´història.

El paratge on actualment s´alça el santuari de la salut va acollir,durant la baixa edat mitjana,l´ermita de sant Iscle i santa victòria.Moltes epidèmies de pesta que van assolar Sabadell al segle XVII van obligar que aquesta ermita és destinis a morberia,era un lloc fora vila on és podien mantenir en observació a els possibles meny afectats o en quarantena a els malalts.

En data imprecisa (s´apunta el 1652 com a probable)l´ermità de sant Iscle va trobar una imatge de la mare de déu prop de la font que vessa a la riera de Canyameres i que ben aviat va ser batejada com a font de la salut perquè a l´aigua que en brollava se li van atribuir poders curatius.

La imatge es va disposar a l´ermita i es va consolidar una forta pietat envers la Verge de la Salut,a la qual la població s´encomanava per tal que es protegís de la pesta.



                                    
                                                  PAGINA WEB DEL LLOC:

         http://www.santuarisalutsabadell.com/


Després de diverses vicissituds (l´edifici erigit el 1879 per l´arquitecte Carles Gauran es va esfondrar)
un nou temple va ser bastit en l´enclavam sostenidor de l´arquitecte Miquel Pascual i Tintorer.El nou santuari és va inaugurar el 1882,encara que sense el campanar (que data del 1907).

La imatge de la verge trobada és va col·locar a l´urna de la paret del presbiteri i Posteriorment a  l´altar ,però després va desapareixer.


ACTIVITATS



APLEC DE LA SALUT: BALLADA DE SARDANES



APLEC DE LA SALUT: 34a PUJADA POPULAR A LA SALUT. PASSEJADA

APLEC DE LA SALUT: LA TORRE DE L'AIGUA. VISITA GUIADA


Comentaris

Entrades populars