DIA INTERNACIONAL DELS TREBALLADORS



RUBEN ASTORGA                                      26/04/2018


DIA INTERNACIONAL DELS TREBALLADORS

El Dia Internacional dels Treballadors o primer de Maig és la festa per antonomàsia del moviment obrer mundial.És una jornada que es pot utilitzar per realitzar diferents treballs socials i laborals a favor de les classes treballadores per part, fonamentalment,dels moviments socialistes,anarquistes i comunistes,entre d´altres.






Els fets que es van dur a terme en aquesta celebració estan contextualitzat en les albors de la Revolució Industrial en els Estats Units. A fins dels segles XIX Chicago era la segona ciutat en nombre d´habitants d´EE.UU. De l´oest i del sud-est arribaven cada any pel camí milles dels ramaders desocupats,creant les primeres viles que tenien centenars de quilòmetres de treballadors. A més aquests centres urbans van acollir a emigrants arribats de tot el món al llarg del segle XIX.






L´1 de Maig de 1886,200000 treballadors van iniciar la vaga mentre que altres 200000 obtenien aquesta conquesta amb la simple amenaça d´atur.




Quaranta  anys després de la seva legalització,els sindicats van sortir de nou aquest Primer de Maig als carrers  acompanyats per milers de persones per exigir a la patronal un pacte salarial i al govern la derogació de les reformes laborals,que permeten  tenir salaris i lloc de treball dignes.


A l´escola sabem que el primer de maig és un dia firat,que a més de no anar a les classes 
és el dia del treballador però sabem per què és celebra el 1º de maig a tot el mon.









Comentaris

Entrades populars